YurtSeverBirLik
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

kronik böbrek hastalıgı

Aşağa gitmek

kronik böbrek hastalıgı Empty kronik böbrek hastalıgı

Mesaj  hüzündenizi Cuma Ekim 05, 2007 6:35 am



Kronik Böbrek Hastalığı, böbreğin tamamen veya %80 fonksiyonunu kaybetmesi ve görevini yerine getirememesi demektir.

Türkiye'de birçok sayıda kronik böbrek hastası bulunduğu tahmin edilmektedir.

Bütün bu insanların, yaşamlarını devam ettirebilmesi için tedaviye ihtiyaçları vardır.

Şunu bilmeliyiz ki, böbrek hastalığı her insanda, her yaş döneminde oluşabilir.

Genelde hastalığın gelişmesi aşamalı olmaktadır.

Bundan dolayı çoğu insan teşhis konulduğu ve tedaviye ihtiyaç duyulduğu ana kadar hastalığından habersizdir.



Kronik böbrek yetersizliğinde beslenme çok önemlidir. Hastalığa özgü beslenme uygulamalarıyla hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Bilinçli diyet uygulamalarıyla hastalık sırasında ortaya çıkabilecek bazı sorunları da en aza indirmek mümkündür.
Yediğimiz gıdaların metabolizması sırasında ortaya çıkan artık maddeler, büyük oranda böbrekler tarafından atılırlar. Böbreklerin süzme işlevinin aksadığı bu hastalıkta beslenmemize özellikle dikkat etmemiz gerekmektedir.
Sağlıklı insanlarda olduğu gibi böbrek yetmezliği olan hastalarda da enerjinin büyük bir kısmı karbonhidrat ve yağlardan sağlanır. Kronik böbrek yetmezliği diyetinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta protein alımıdır. Çünkü proteinlerin vücutta kullanılmasıyla ortaya çıkan üre, kreatinin, ürik asit gibi zararlı maddeler böbreklerin fonksiyon görememeleri nedeniyle dışarı atılamazlar ve vücutta birikirler. Ancak yarattıkları bu olumsuz etkilere rağmen tamamen proteinsiz bir diyetin uygulanması da yanlıştır.
Proteinler vücudun kas yapısının devamı ve savunma sisteminin etkinliği için önemlidirler. Dolayısıyla diyette ayarlanan kadar protein alımı, hastanın bütün bu komplikasyonlardan uzak kalmasına yardımcı olur.
Genel olarak kronik böbrek yetmezliğinde tıbbi beslenme tedavisinin amacı; hastaya çoğunluğu karbonhidrat ve yağlardan gelen günlük enerjiyi sağlamak, tüketilecek protein miktarını ve bunun ne kadarının hayvansal kaynaklı besinlerden sağlanacağını belirlemek, potasyum ve fosfor miktarını ayarlamak, tüketilebilecek sıvı miktarını hesaplamak, üremik toksisite yi azaltmak, hastanın fazla kilo kaybetmesini ya da fazla kilo almasını engellemektir.
hüzündenizi
hüzündenizi
Yeni Üye
Yeni Üye

Mesaj Sayısı : 30
Kayıt tarihi : 26/09/07

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz